İş

Konsantrasyon Bozukluğu Nelere Sebep Olur, Neler Artırır?

“Uygulamalı” tabirini duymuşsunuzdur, konsantrasyon bozukluğunu ne güzel anlatıyor değil mi? İş için hazırlamamız gereken bir sunum, Sınav için okunacak notlarımız var. Bunları bir kenara bırakalım dizi izlerken ya da kitap okurken bile yarım saat odaklanamıyoruz. Bu durumun psikolojideki karşılığı konsantrasyon bozukluğudur.

Konsantrasyon bozukluğu hepimizin zaman zaman yaşadığı bir durumdur ancak Psikolojik ve biyolojik nedenlere bağlı olarak kronikleşebilir. Odaklanma yetisini kaybetmek olarak tanımlayabileceğimiz bu durum günlük hayatımızı dahi etkileyebiliyor. Konsantrasyon bozukluğu nedir, neden olur, konsantrasyonu artıran nedir, sistemlerine daha yakından bakalım.

Öncelikle durumu iyi anlayalım; Konsantrasyon bozukluğu nedir?

Konsantrasyon; Dikkat çekmek, odaklanmak demektir. Konsantrasyon bozukluğu kişinin bir noktaya dikkat edememesi, odaklanamıyor. Zihinsel ve biyolojik nedenlere bağlı olarak herkes zaman zaman bu tip bir sorun yaşayabilir ancak nedenler devam ederse konsantrasyon bozukluğu kişide kronikleşebilir.

Bir konsantrasyon bozukluğundan şüpheleniyorsanız, şu belirtilere dikkat edin:

  • Herhangi bir işi tamamlayamama.
  • Ayrıntıları görememe.
  • Dikkat gerektiren görevlerde başarısızlık.
  • Sık sık iş değiştirin.
  • Görev ve sorumluluklarınızı her zaman ertelemeyin.
  • Dinlemekle uğraşma.
  • Konuşulanları akılda tutamama, unutma.
  • Soruları bitirmeden cevaplamaya çalışmayın.
  • Konuşmacıların konuşmasını kesmeyin.
  • Ani plan değişiklikleri yapmayın veya para harcamayın.
  • Kalıcı güvensizlik ve huzursuzluk.
  • Yerinde duramama durumu.

Genel olarak konsantrasyon bozukluğu olan bireylerde görülen belirtilerin bir kısmı bu durumdadır. Elbette tüm bu belirtiler bir anda görülmeyebilir.Ancak konsantrasyon bozukluğu kronikleşmeye başlarsa bu belirtiler sosyal ve iş hayatında çok daha büyük sonuçlar olarak karşımıza çıkabilir.

Peki konsantrasyon bozukluğuna ne sebep olur?

  • Sürekli dikkatiniz dağılıyor.
  • Yeterince uyuyamıyorsun.
  • Yeterince egzersiz yapmıyorsun.
  • Yeme alışkanlıklarınız berbat.
  • Kontrol edemediğiniz çevresel faktörler vardır.

Sürekli dikkatiniz dağılıyor:

Etrafta söylenmek kolay ama kabul edelim, konsantre olmak her zaman kolay olmuyor. özellikle uyarıcıların her geçen gün arttığı günümüz dünyasında. Uzmanlara göre, odaklanmaya çalışırken göz ucuyla bir akıllı telefon görmek bile konsantrasyon bozukluğuna neden olabiliyor. Odanızdaki bir poster, yan odadaki televizyonun açık olması, tırnağınızın yamuk kesilmesi gibi daha sayısız sebep saymak mümkün.

Yeterince uyumuyoruz:

Stanford Üniversitesi Uyku Tıbbı Merkezi’nde misyoner olan Dr. Allison T. Siebern, Kronik uykusuzluğun düşük uyanıklığa neden olduğunu söylüyor. Bu yüzden hiçbir zaman tamamen uyanık değiliz. Bu olduğunda, düşünce süreçleri yavaşlar, odaklanma sorunları başlar, muhakeme becerileri olumsuz etkilenir ve dahası, hafıza sorunları ortaya çıkar. Ortada biraz uyumak kimseyi öldürmez ama düzensiz bir uyku düzeninden dolayı düzgün uyuyamamak konsantrasyon bozukluğunun en değerli nedenlerinden biridir.

Yeterince egzersiz yapmıyorsunuz:

Konu yine göbeğimize geldi sanmayın. Başlıkta bahsettiğimiz egzersiz aslında kas hareketleri ile ilgili bir durumdur. Elbette sağlıklı bir vücut için günde yarım saat yürüyüş yapılması önerilir ancak Konsantrasyon bozukluklarına karşı antrenmanlarda esneme hareketlerine daha fazla dikkat etmelisiniz. Yeterince antrenman yapmayan kişilerin boynu, omuzu, göğsü ve bacağı her zaman ağrır. Çok büyük bir ağrı olmasa bile bu düşük seviyedeki rahatsızlık odaklanmanıza engel olacaktır.

Yeme alışkanlıklarınız berbat:

Başlık biraz sert oldu kusura bakmayın ama gerçek bu. Az yersen şekerin düşer ve odaklanamazsın, Çok yerseniz şekeriniz aniden yükselir ve tekrar odaklanamazsınız. Yağları ve karbonhidratları azalttığımı söylerseniz beyniniz ihtiyacı olan yağ asitlerini alamaz ve yeniden odaklanamazsınız. Diğer temel proteinleri, vitaminleri ve mineralleri saymaya gerek yoktur. Yani sağlıklı ve düzenli beslenmediğiniz sürece konsantrasyon sorunu yaşamanız çok kolay.

Kontrol edemediğiniz çevresel faktörler vardır:

Çok kolay gibi görünse de birçok kişinin konsantrasyon bozukluğu yaşamamasının nedeni kontrol edemediği çevresel faktörlerdir. Bakacak biri varsa, Sürekli gerginseniz, ofis arkadaşlarınız çok konuşuyorsa, üst komşunun yeni bebeği olmuşsa, sokak lambasının ışığı direkt yüzünüze geliyorsa, faturayı ödeyemediğiniz için evi doğru düzgün ısıtamıyorsanız , konsantrasyon sorunu yaşamanız mümkündür. Örnekleri istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.

Peki ne yapmalıyız, konsantrasyonu artıran nedir? İşte uygulayabileceğiniz bazı kolay yollar:

  • Dikkat dağıtıcı şeyleri ortadan kaldırın.
  • Çoklu görev yapmaktan kaçının.
  • Ana odağınızı belirleyin.
  • Mola vermeyi unutmayın.
  • Beyin ve vücut egzersizleri yapın.
  • Bir yemek ve uyku programı belirleyin.

Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın:

Etrafınızdaki dikkat dağıtıcı şeyleri ortadan kaldırmadan önce belirleyin, tabii ki bunlardan ilki telefonunuz. Telefonunuzu sessiz veya uçak moduna alın ve göremeyeceğiniz bir yere kaldırın. Masanız dağınıksa toplayın, çiçeklerin sulanması gerekiyorsa önce yapın, yanınıza su ve atıştırmalıklar alın, odanın ışığını ve sıcaklığını buna göre ayarlayın ve üzerinize rahat bir şeyler giyin. Yani çalışmaya başlamak için tek bir bahaneniz yok.

Birden fazla görevden kaçının:

Elbette bazı insanların kafaları farklı çalışıyor, bir şeyler okurken bir şeyler dinleyebiliyor ve hatta aynı anda birileriyle telefonda konuşabiliyorlar. Ama eğer konsantrasyon bozukluğundan bahsediyorsak Tüm bunları aynı anda yaparak odaklanamazsınız. Diyelim ki bir forma odaklandınız ve tüm bunları aynı anda yaptınız. Emin olun, sonuç istediğiniz kadar pürüzsüz olmayacak.

Ana odağınızı belirleyin:

İnsanların konsantrasyon bozukluğu yaşamasının ana nedenlerinden biri, Geçmişi düşünmek ve gelecek için endişelenmek. Durum böyle olunca, olan şimdi oluyor ve elinizdeki işe odaklanmakta zorlanıyorsunuz. Geçmişle ilgili bir sorunuz varsa, tamam, durun ve düşünün ya da geleceğiniz hakkında endişelenmek istiyorsanız, tamam yapın. Ama bunlara kapılmayın ve şimdiki zamanda, şimdiki zamanda yaşadığınızı unutmayın. Geçmişi değiştiremezsin ama geleceği bugünden şekillendirebilirsin.

Mola vermeyi unutmayın:

Elbette saatlerce oturup tek bir bahise odaklanmak herkesin harcı değil. Öyleyse adım adım ilerleyin ve Kendinize 20 veya 30 dakikalık çalışma süresi belirleyin. Bir alarm kurun ve süre dolduktan sonra kendinize 5 veya 10 dakikalık bir mola verin. Mola saatlerinize uymanız son derece değerlidir. Emin olun, böyle çalışan bir sistem kurmak, saatlerce oturup bir şeye odaklanmaya çalışmaktan çok daha verimli olacaktır.

Beyin ve vücut egzersizleri yapın:

Sabah kalktığınızda biraz hafif antrenman yapmaya çalışın. Yani uyanır uyanmaz vücudunuz dopamin, norepinefrin ve serotonin üretmeye başlayacak. Boş zamanlarınızda ekranı yukarı aşağı kaydırmak yerine sayısız bulmaca oyunlarından birini çözerek beyin jimnastiği yapabilirsiniz. Bu sayede zihniniz odaklanma becerilerini geliştirecektir.

Bir yemek ve uyku programı oluşturun:

Gece uykusuna değer verin. Tamam, her zaman sabah erken kalkmak zorunda değilsin ama Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya çalışıyorsanız Hem uykunuzu düzgün alacaksınız hem de gerginliğiniz azalacak. Belli bir yemek düzeni ile sağlıklı bir şekilde beslenirseniz aslında odaklanma süreniz de düzene girmiş olur çünkü kan şekeriniz bile bire bir saatlerde yükselir ve düşer. Beyninizin ihtiyaç duyduğu bileşenleri almanız, odaklanmanızı kolaylaştıracaktır.

Son yıllarda hepimiz yaşadık konsantrasyon bozukluğu nedir, neden olur, konsantrasyonu neler artırırNe yaparsam yapayım konsantre olamıyorum diyorsanız bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin gibi sık sorulan soruları yanıtladık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu