Petrol piyasası 2 trilyon doları aştı
Küresel ekonomi birçok emtiaya dayansa da, hiçbiri petrol piyasasının muazzam ölçeğine yaklaşamaz. Yılda 30 milyar tona ulaşan petrol üretiminin mali boyutu, dünya çapında çıkarılan tüm değerli metal ve mineralleri geride bırakıyor. Petrol tek başına 2 trilyon doları aşan bir büyüklüğe sahipken, en yakın rakibi 283 milyar dolar ile demir cevheri piyasası. İçten yanmalı motorun icadından bu yana, petrol dünyanın en değerli mallarından biri olmuştur. Ulaşım ve enerji üretimi için birincil güç kaynağı olmasının yanı sıra plastik, gübre, kozmetik ve ilaç gibi birçok endüstri için de değerli bir hammaddedir. Sonuç olarak, küresel fiziki petrol piyasası astronomiktir ve çok az ülkenin küresel petrol üretimine hakim olmasıyla değerli bir ekonomik ve jeopolitik etkiye sahiptir.
2022’de 80,75 milyon varil üretildi
Geçen yıl dünyada günde ortalama 80,75 milyon varil petrol üretildi. Bu, yıllık ham petrol üretiminin yaklaşık 29,5 milyar varile yükseldiği ve piyasa büyüklüğünün cari fiyatlarla 2 trilyon doları aştığı anlamına geliyor.
İLK 10 METALİN BÜYÜKLÜĞÜ 967 MİLYAR DOLAR
Bu sayı, en büyük 10 metal piyasasının toplam boyutunu gölgede bırakıyor. En büyük 10 metal piyasasının kümülatif pazar büyüklüğü yaklaşık 967 milyar dolardır ve bu, petrol piyasasının yarısından daha azdır.
Visual Capital tarafından hazırlanan analizde, TradingEconomics ve United States Geological Survey (USGS) verileri baz alınarak 2022 yılındaki küresel üretim nihai fiyatlar ile çarpılarak pazar büyüklükleri hesaplandı. Fiziksel eserlere odaklanan bu analizde, altın vadeli işlemleri veya çelik gibi alaşım piyasaları hesaplama dışında tutuldu.
DEMİR CEVHERİ VE ALTIN BAŞ
Demir cevheri metal piyasasında büyüklük bakımından Başkan. Üretim hacminin Haziran 2023 fiyatlarıyla çarpılmasıyla elde edilen sonuçlara göre metal pazarında aslan payı 283 milyar dolar ile demir cevherinde bulunuyor. Geçen yıl 2,6 milyar ton demir cevheri üretildi.
ALTIN 196 MİLYAR DOLARLIK BİR PAZAR
İkinci sırada 196 milyar dolarla altın piyasası yer alıyor. Bakır 183 milyar dolarlık bir pazara sahip. Bu işleri 153 milyar dolarla alüminyum ve 69 milyar dolarla nikel takip ediyor. Diğer değerli metal pazarları çinko, gümüş, molibden, paladyum ve kurşundur. Ayrıca, geri kalan tüm küçük ham metal piyasaları eklense bile, petrol piyasası hala çok daha büyük bir nakit büyüklüğüne sahip. Konuyla ilgili bilgiler, bu metallerin ekonomide önemli bir yere sahip olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Metaller, altyapı, güç teknolojileri ve daha fazlasında değerli bir rol oynayan küresel ekonominin kritik bir yapı taşıdır. Bu ortamda altın ve gümüş gibi kıymetli madenler değerli bir finansal yatırım aracı konumundadır.
kinikajans.com.tr