Teknoloji

Avrupa, Trump’ın NATO Tutumu Karşısında Savunma Teknolojisi Girişimlerini Destekliyor

Donald Trump’ın başkanlığı yeniden kazanma olasılığı, Avrupa’daki savunma teknolojisi girişimlerine yapılan yatırımlarda artışa neden oldu. Sektör yöneticileri ve yatırımcılar, Trump’ın ABD’yi NATO’dan çekme tehditleri ve savunma bütçelerini artırmayan müttefikleri savunmama konusundaki tutumunun, bu yatırım artışının tetikleyicileri olduğunu belirtti.

5 Kasım seçimlerinde Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile yakın bir yarış içinde olan Trump’ın, Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün raporuna göre 2023’te rekor seviyeye ulaşarak 2,4 trilyon dolara çıkan küresel askeri harcamalar üzerinde etkisi oldu.

Ukrayna’daki savaş ve Orta Doğu’daki istikrarsızlık dahil olmak üzere artan jeopolitik gerilimlere yanıt olarak, Avrupa askeri yeteneklerini geliştirmek için önemli adımlar attı. Haziran ayında, kıtanın güvenlik altyapısını güçlendirmek amacıyla risk sermayesi firmaları ve Avrupa savunma girişimleriyle ortaklıkları teşvik etmek için 1,1 milyar dolar değerinde NATO İnovasyon Fonu kuruldu.

Ayrıca, Avrupa Birliği bu yıl başında ilk savunma sanayi stratejisini başlattı ve askeri inovasyona 1 milyar doların üzerinde kaynak ayırdı. Bu stratejik hamle, drone üreticilerine, robotik ve kuantum bilişim girişimlerine yatırım yapılmasını içeren Avrupa’nın savunma sektörünü güçlendirme çabasının bir parçası.

Münih merkezli derin teknoloji yatırım firması Vsquared Ventures, yakın zamanda uzay ve robotik teknolojileri dahil olmak üzere çeşitli alanlara yatırım yapmak için 214 milyon euro (237,99 milyon dolar) değerinde bir fon topladı. NATO fonunun ortaklık ağının bir parçası olan firma, Avrupa ülkelerinin savunma yeteneklerine yatırım yapma aciliyetini vurguladı.

Vsquared’in kurucu ortağı Herbert Mangesius, daha hızlı inovasyon döngüleri ve gelişmiş yeteneklere olan ihtiyacı vurgulayarak, risk sermayesinin hükümet bakanlıklarındaki geleneksel olarak yavaş planlama süreçlerine çözümler sunabileceğini öne sürdü.

Vsquared’in yatırım portföyü, kuantum bilişimde lider olan IQM ve 400 milyon eurodan fazla özel sermaye toplamış olan roket üreticisi Isar Aerospace gibi önde gelen şirketleri içeriyor. NATO İnovasyon Fonu şu anda 24 NATO ülkesi tarafından destekleniyor, Kanada ve ABD dahil sekiz ülke henüz katılmadı.

Savunma sektörü yatırımcıları, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerinin artan harcamaların birincil nedeni olduğunu belirtirken, Trump’ın ABD müttefiklerine yönelik yaklaşımının NATO ve Avrupa liderlerini savunma bütçelerini artırmaya ve yeni teknoloji firmalarıyla işbirliği yapmaya önemli ölçüde teşvik ettiğini ifade etti.

İngiltere ve Ukrayna dahil çeşitli ülkelerle sözleşmeleri bulunan Lizbon merkezli drone üreticisi Tekever’in CEO’su Ricardo Mendes, Avrupa’nın savunmada daha fazla kendine yeterli hale gelmesinin önemini vurguladı.

Avrupa genelinde savunma ve güvenlik harcamalarındaki artış 2023’te belirgin şekilde görüldü; 2022’den bu yana %16 artışla 552 milyar euroya ulaştı. NIF tarafından desteklenen 9 milyon euroluk bir finansman turu sağlayan ve otonom savaş alanı robotları konusunda uzmanlaşmış Alman girişimi ARX Robotics, bu yatırım trendinden faydalananlar arasında.

Avrupa’daki genel startup yatırımlarında 2023’te 103 milyar dolardan 57 milyar dolara %44’lük bir düşüş yaşanmasına rağmen, savunma teknolojisi startupları yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımı koruyarak sadece %21’lik daha küçük bir düşüş yaşadı. Savunma sektöründeki bu dayanıklılık, Maliye Bakanı Christian Lindner’in belirttiği gibi Almanya’nın savunma şirketleri için yatırım düzenlemelerini kolaylaştırma çabalarıyla da destekleniyor.

Alman drone üreticisi Quantum Systems (NASDAQ:QMCO), Trump’ın olası dönüşünün beklentisinden doğrudan etkilenerek Alman hükümetiyle anlaşmalar sağladı. Mangesius’a göre, Avrupa’nın savunmada kendine yeterliliğe yönelik bu değişim, Trump’ın retoriğine doğrudan bir yanıt oldu.

Münih merkezli Alpine Space Ventures’tan Bulent Altan, Avrupa’nın savunma teknolojisine yaptığı yatırımın, ABD ile ortaklığını güçlendirme ve ittifaktaki olası kesintilere hazırlıklı olma aracı olduğunu belirtti.

InvestingPro Öngörüleri

Avrupa, jeopolitik gerginlikler ve ABD’nin NATO taahhütlerine yönelik değişen tutumu karşısında savunma teknolojisine odaklanmasını artırırken, Alman drone üretim sektörünün önemli oyuncularından Quantum Systems (NASDAQ:QMCO), iş ortamının evrimleştiğini gördü. Şirketin finansal sağlığı ve hisse performansı, artan Avrupa savunma harcamalarının etkisini değerlendiren yatırımcılar için kritik öneme sahip.

InvestingPro verileri, Quantum Systems’in sektördeki ölçeğini yansıtan 23 milyon dolarlık bir piyasa değerine sahip olduğunu gösteriyor. Ancak, şirketin F/K oranı -0,43 olarak gerçekleşti, bu da şu anda kârlı olmadığını gösteriyor. Bu metrik, yatırımcıların şirketin kazanç potansiyelini hisse fiyatına karşı değerlendirmesi açısından özellikle önemli. 2023’ün ilk çeyreği itibarıyla son on iki ayda -%30,43’lük negatif gelir büyümesi, Quantum Systems’in rekabetçi bir pazarda karşılaştığı zorlukları vurguluyor.

Quantum Systems için InvestingPro İpuçları, şirketin önemli borç yükü ve hızla nakit tüketmesi gibi endişeleri öne çıkarıyor. Bu içgörüler, özellikle şirketin bu yıl kârlı olmayı beklememesi göz önüne alındığında, Quantum Systems’in risk profilini değerlendiren yatırımcılar için kritik öneme sahip. Ayrıca, hisse senedinin yüksek fiyat oynaklığı ve son hafta içinde yaşadığı önemli düşüş, potansiyel ve mevcut hissedarlar için ek değerlendirme katmanları ekliyor.

Quantum Systems’in stratejik konumlandırması ve gelecek beklentileri hakkında daha derinlemesine bilgi edinmek isteyenler için InvestingPro ek ipuçları sunuyor. Şu anda şirketin finansal sağlığı ve pazar performansı hakkında kapsamlı bir anlayış sağlayabilecek 18 ek InvestingPro İpucu mevcut. Yatırımcılar, daha bilinçli kararlar vermek için bu içgörülere https://www.investing.com/pro/QMCO adresinden erişebilirler.

Bu makaleye Reuters katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

pazarlarhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu